Да, достойно наказали пирата…

Минулої весни в обласне управління СБУ звернувся один із ужгородських Інтернет-провайдерів, працівники якого виявили несанкціоноване використання ІР-адрес, що зареєстровані за його абонентами.

Невідомий хакер, використовуючи чужі дані, постійно змінював МАС-адреси мережних карток, не даючи себе зафіксувати, а клієнти провайдера в цей час із подивом виявляли, що їхній ліміт трафіку різко зменшувався. Крім того, коли зловмисник скачував відеофільми чи музичні файли, користуючись чужою ІР-адресою, її справжній власник отримував повідомлення: “Підключитися до Інтернету неможливо”. В результаті таких дій провайдер зазнав збитків на 21,5 тисячі гривень.

Співробітники УСБУ провели дослідчу перевірку, в ході якої з допомогою провайдера встановили особу зловмисника. Ним виявився 21-річний колишній студент інженерно-технічного факультету УжНУ, котрого відрахували з університету за неуспішність. Займаючись торгівлею комп’ютерами, хлопець обладнав офіс і певний час був абонентом провайдера, однак згодом його позбавили доступу до мережі через несплату послуг.

За повідомленням прес-служби УСБУ, затримали злочинця на гарячому, коли він, несанкціоновано втрутившись у комп’ютерні мережі провайдера, скачував відеофільми. Правоохоронці вилучили програмні засоби, що використовувалися для сканування мереж та зміни МАС-адрес. За цим фактом порушено кримінальну справу.

Недавно Ужгородський міський суд визнав хакера винним у незаконному втручанні в роботу комп’ютерних мереж і засудив до трьох років позбавлення волі з іспитовим терміном в один рік. Крім цього, засудженого зобов’язали відшкодувати провайдеру завдану матеріальну шкоду. Комп’ютерне обладнання, що використовувалося при здійсненні злочину, конфісковано.

До речі, всього обласним управлінням СБУ розслідується понад двадцять кримінальних справ, що належать до сфери комп’ютерних злочинів.

© RIO